5x Handige weetjes over verf


Een leuk kleurtje op de muur, een meubelstuk nieuw leven in blazen.. Verf bepaalt, samen met de meubels, echt de sfeer in huis. Iets waar je jarenlang plezier van wil hebben. Ook bij verf gaat het motto “goedkoop is duurkoop” vaak wel op. Om jou te behoeden voor een miskoop op verf-gebied, hebben wij de vijf leukste weetjes over verf voor je op een rij gezet.

1. Zo wordt verf gemaakt

Iets wat ik me vaak afvraag, maar het vervolgens nooit op zoek: hoe wordt iets gemaakt? Door dit artikel kon ik er wat dieper induiken. Verf wordt gemaakt in een verffabriek. Hierbij wordt pigment gemengd met bindmiddel en oplosmiddel.

Je hebt bij de bouwmarkt en online standaard verfpotten met specifieke kleuren. Maar je kunt ook je eigen kleur laten maken. Hierbij wordt standaard witte verf gebruikt en ter plekke pigment toegevoegd.

2. Verf op waterbasis en terpentine basis

Tijdens het maken van de verf is het oplosmiddel dat wordt toegevoegd van groot belang. Over het algemeen wordt water gebruikt als oplosmiddel voor verf die je binnen in huis gebruikt. Voordeel van verf op waterbasis: het stinkt minder, droogt vrij snel en is beter voor het milieu. Terpentine wordt vaak als oplosmiddel gebruikt voor verf die geschikt is voor buiten. Denk aan verf voor houten kozijnen of deuren. Juist voor buiten is verf op terpentine basis duurzamer, omdat het een stuk langer mee gaat.

3. Verf typen met verschillende finishes

Mat, glans, satin finish: de keuze is reuze als het aankomt op verf. Zelf ben ik niet zo dol op volledig matte verf, anderen zijn er dan weer wel dol op. Smaken verschillen natuurlijk! Zo kan ik een volledig mat kleurvlak op de muur soms ook wel waarderen als ik weer eens naar vtwonen kijk.

Satin finish vind ik persoonlijk erg mooi. Dit is verf met een subtiele glans. Uiteraard verschillen de meningen hier enorm in. Als mijn vriend en ik samen gaan wonen, heeft hij een paar eisen. Eén daarvan is Sikkens Rubbol XL High Gloss verf voor in de slaapkamer. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, hij had het ooit op Pinterest voorbij zien komen. Verf met glans in combinatie met leuke spots in de slaapkamer (of keuken) lijkt mij ook wel heel mooi. Wat jullie?

4. Er is daadwerkelijk verschil in kwaliteit

Als ik verf koop, ga ik eigenlijk standaard voor Sikkens Verf. Ik heb wel eens gewerkt met verf van huismerken, maar die dekt gewoon echt een stuk minder goed. Voor hetzelfde geld heb je dekkende verf van een merk én je bent minder tijd kwijt, omdat je je muur vaak maar één keer hoeft te verven. Voor één muurtje is dat natuurlijk niet zo’n probleem, maar voor meerdere ruimtes wordt het toch echt een ander verhaal. Dan wil ik dat het in één keer goed gaat.

Ik moet ook wel zeggen dat de ondergrond heel belangrijk is. Als je over behang heen gaat verven, moet je echt rekenen op een dubbele laag verf. Behang zuigt namelijk best wat verf op. Verven over een gestucte muur is wat makkelijker en direct ook dekkender.

5. Afneembare verf (tip voor in de keuken!)

Hier kwam ik achter toen mijn moeder ging verhuizen: je hebt dus verf die je later kunt afnemen met een (licht)vochtige doek. Zo handig! Vooral in de keuken, waar de vetspetters, koffievlekken en de restjes van de curry die tijdens het roeren hun eigen weg kozen anders nog jarenlang zichtbaar waren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *