Tips voor het schoonmaken van je stoffen bank


Aanleg van vijvers

Bij de aanleg van een vijver komen een aantal dingen kijken, het is namelijk meer dan alleen een gat in de grond met water. De omgeving dient te worden aangepast zodat er plaats gemaakt kan worden voor de vijver. Misschien staat er een boom in de weg, of heb je bestrating in je tuin waardoor het plaatsen van een vijver lastiger wordt. De vijver kan je zelf aanleggen als je hier verstand van hebt. Of je schakelt de hulp van een professional in. Als je de vijver zelf aanlegt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel lees je daar meer over.

Periode

Er zijn twee periodes in het jaar wanneer je een vijver het best aan kan gaan leggen. De eerste periode is in het voorjaar (maart/april). Wanneer je in die periode een vijver aanlegt gaan de planten sneller mooi groeien. De tweede periode is in het najaar (september/oktober.) Als je dan je vijver aanlegt beginnen de planten pas in het volgende jaar te groeien.

Voorbereiding

Je weet hoe je het beste begint met de aanleg van de vijver en nu begin je met het treffen van voorbereidingen. Meet als eerste de grondwaterstand op. Als je begint met het uitgraven van de vijver mag er geen water in de kuil komen. Controleer vervolgens of er geen elektriciteitskabels liggen op de plek waar je je vijver wilt hebben. Je maakt een tekening van je tuin en je zoekt een goede plaats voor je vijver. In je tuin zet je de gewenste plek af met piketpaaltjes. Tussen de paaltjes begin je met graven en kan je makkelijk je vijver in de gewenste vorm graven.

De schep de grond in

Nu eindelijk het moment daar is, je kan beginnen met graven. Zorg ervoor dat er 3 verschillende hoogtes in zitten. De eerste is een ondiepe zone, een midden diepe zone en een diepe zone. De diepste zone is voor de vissen, waar ze in de winter kunnen overleven. De maten van dieptes verschillen per vijver. Zorg ervoor dat je bij elke zone 10 centimeter dieper graaft omdat er ook nog op elke laag 10 centimeter wit zand komt.

Bodembescherming

Nu je vijver helemaal is uitgegraven, begin dan meteen met de bodembescherming. Belangrijk is om hier niet te lang mee te wachten. Vooral op de rechte stukken van je vijver kunnen stukken snel afbrokkelen, dat kan bijvoorbeeld komen door neerslag. Omdat het niet makkelijk te herstellen is kun je daar beter direct mee gaan beginnen. Verspreidt op de horizontale vlakken een laag wit zand van 10 centimeter. Dat is goed voor het folie, maar ook voor hoge grondwaterstanden. Het witte zand verspreidt dan de druk van het water naar de zijkanten.

Vijverfolie

Nu de bodembescherming erin ligt. Kun jij beginnen met inleggen van het vijverfolie. Het folie moet zo goed mogelijk tegen de wand en de bodem worden aangedrukt, zonder dat je erop loopt. Het folie moet niet al te strak liggen want het wordt later ook nog aangedrukt wanneer de vijver gevuld is met water. Dat geldt ook voor alle hoeken en plooien die erin zitten dat lijkt ook eerst niet mooi, maar dat verdwijnt later allemaal ook nog. De plooien en hoeken die er wel in blijven zitten zijn mooie schuilplaatsen voor kikkers en salamanders.

De afwerking

De vijver hoeft alleen maar nog afgewerkt en gevuld te worden. Zorg ervoor dat je tijdens de afwerking van de vijver alles precies waterpas is. Controleer dat regelmatig met een lange lat of met een waterpas. Een scheve rand in een vijver is natuurlijk niet mooi, bij een natuurlijke vijver maakt dit echter niet zo veel uit. Fleur het geheel dan nog wat op met moerasplanten. Laat de zijkanten van het vijverfolie die buiten de zijkanten uitsteken zitten.

Vijver vullen

Het moment is eindelijk daar, je vijver is bijna af. De vijver kan gevuld worden met water. In Nederland zou je daar gewoon leidingwater voor kunnen gebruiken. Maar leidingwater is er niet voor gemaakt om vijver planten te laten groeien. Zorg er dan dus ook voor dat er zuurstofplanten in de vijver zitten. Wanneer de vijver gevuld is met water kun je de delen van het vijverfolie afknippen, de delen die buiten de rand uitsteken. Dat kun je namelijk pas doen wanneer de vijver helemaal gevuld is met water.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *