Automatiseer je huis met een TaHoma


Huisautomatisering of Smart Home, je hoort er veel over. Maar wat betekent dit voor jou? Er zijn veel ‘slimme’ gadgets te koop, maar hoe laat je ze onderling communiceren? Het is reuze handig om de verlichting op een specifieke tijd in te schakelen of om het weerbericht op te vragen.

Toch hoort huisautomatisering één geheel te zijn. Er is een eenvoudige, doeltreffende oplossing om al jouw slimme apparaten te laten samenwerken; TaHoma.

Kapitein op de brug

We kennen de term ‘bridge’ in de populaire cultuur vooral van Sci-Fi series zoals Star Trek, waar de kapitein op de brug staat en de staf instructies geeft. Op zich heeft ieder personeelslid specifieke talenten en kennis, er is altijd een kapitein nodig om deze kennis samen te voegen.

Jouw huis is in deze metafoor het ruimteschip, en de TaHoma is de brug die zorgt dat stafleden aangestuurd kunnen worden. Gelukkig kun je ook zonder kennis van Sci-Fi met deze apparatuur werken, zeker als jouw ‘kapitein’ TaHoma heet. Wel zo makkelijk.

Hoe werkt spraak assistentie?

Er zijn verschillende standaarden wat betreft huisautomatisering. Net als vroeger met VHS en VCC, DVD en DivX, Coca Cola en Pepsi, zijn er ook op het gebied van huisautomatisering diverse standaarden. Daarbij zijn de grote spelers op dit moment Google, Apple en Amazon. Op verschillende manieren proberen ze jouw woning te ‘kapen’.

Iedere Apple liefhebber of hater weet dat het Apple ecosysteem behoorlijk gesloten is. Maar dit geldt in meer of mindere mate ook voor Google en Amazon. De reden waarom juist deze drie concurrenten bekend zijn komt door de spraakassistenten:

  • Siri van Apple
  • Alexa van Amazon
  • Google van Google

Deze assistenten lijken voor veel gebruikers op de kapitein van het schip, maar dit klopt niet. Want de kapitein ben je zelf, zij voeren alleen jouw commando’s uit. Siri werkt het beste met HomeKit, het Smart Home systeem van Apple. Alexa werkt het beste met Amazon apparatuur (vooral populair in de Verenigde Staten) en Google werkt goed in combinatie met Nest producten. TaHoma is daarom een beetje vreemde eend in de bijt, omdat dit systeem geen eigen spraakassistent heeft.

Wat is TaHoma?

TaHoma is het Smart Home systeem van Somfy, een Franse fabrikant die vooral bekend staat om hun garagedeur openers en gemotoriseerde zonwering of raamdecoratie. Je kunt deze apparaten individueel bedienen, of via hun eigen RTS systeem.

TaHoma werkt op basis van een ‘bridge’, dit is een kastje dat direct aan de WiFi router gekoppeld wordt, en een app voor mobiele apparaten. Je kunt hier uiteraard andere Somfy producten aan koppelen, een interessant voordeel is dat het systeem open staat voor andere Smart Home toepassing van andere merken. En het fijne: je kunt zelf kiezen of je met het algoritme van Google of Amazon te gebruiken.

De Somfy app

Een bridge is niets zonder een software applicatie om alle functies te bedienen. Je kunt eenvoudig apparaten toevoegen aan de applicatie. En niet alleen die van Somfy, ook apparaten van andere merken kun je bedienen met de TaHoma. Zo werkt TaHoma met Philips Hue verlichting, Sonos luidsprekers of een Honeywell slimme thermostaat.

Ontbreekt jouw favoriete apparaat? Dan is het waarschijnlijk mogelijk om dit toestel te bedienen met IFTTT, een app waarmee je ketens van slimme functies kunt maken. Dit wordt namelijk standaard ondersteund door Somfy.

Hoeveel apparaten kun je bedienen?

Op dit moment kun je met één TaHoma systeem maar liefst 200 apparaten centraal bedienen. Dit zal meer zijn dan je ooit nodig zult hebben in een standaard woning. Je kunt 5 camera’s bedienen, zowel voor indoor als outdoor toepassingen. Ook een Philips Hue bridge is te koppelen, die weer ruimte biedt aan 50 Hue producten. Je hebt vervolgens de keuze om deze apparaten individueel te bedienen of scenario’s samen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan ‘buiten donker – licht aan – gordijnen dicht – thermostaat iets hoger’.

I.s.m. Somfy


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *