DIY hout interieur


Het inrichten van een huis is niet niks. Je hebt vaak een grote ruimte waarin je verschillende knusse hoekjes wil creëren. Een aparte plek om lekker te relaxen op de bank en weer een andere ruimte in je woonkamer om te eten. Maar hoe zorg je er nou voor dat je die aparte ruimtes ook echt apart houdt? Met deze DIY gaat het je zeker lukken!

Houten wand in het interieur

We zagen deze foto voorbij komen en waren opslag verliefd. Hoe leuk is het om op deze manier knusse hoekjes te creëren. Zeker in een grote ruimte waar het moeilijk is om onderscheid te maken. Wil jij dit nou ook in je woning? Dan heb je het volgende nodig:

  • Steigerhout breed*
  • Verbindingshoeken/ankerwerk
  • Boor
  • Doosje schroeven – min. 50 stuks (afhankelijk van de dikte van het gekozen hout)

* Meet van tevoren de hoogte van je woonkamer op. Ook de uiteindelijke breedte van jouw DIY-project is belangrijk. Afhankelijk van de wand raden we je aan om de wand in drieën te delen en één-derde van je wand te bekleden met hout. Zorg dat je een aantal planken extra mee naar huis neemt, zodat je altijd een buffertje hebt als het mis gaat. 

Bij veel bouwmarkten kan je hout kopen en direct op maat laten zagen. Ga je naar de bouwmarkt, schrijf dan de maten op een briefje of zet ze in je telefoon. Hoef je ze thuis niet meer te zagen!

Zo ga je te werk

Zoals we hierboven noemden, is het aan te raden om zo’n één-derde van je wand te decoreren. Meet op hoe breed dit stuk van de wand is. Ga vervolgens in de tuin (of in een lege woonkamer) verder aan de slag door de op maat gezaagde planken verticaal naast elkaar te leggen. Leg de voorkant – de kant die je uiteindelijk gaat zien – aan de onderkant. Je gaat namelijk aan de achterkant boren. Kom je er niet helemaal uit? Wij hebben vier stappen geïllustreerd waarmee het net wat duidelijker wordt.

Stap 1: Een goede basis

Zorg dat de planken verticaal naast elkaar komen te liggen. Verdeel de lengte vervolgens in drie delen, zodat je alvast kunt aftekenen waar je de horizontale planken aan de achterkant gaat monteren.

Stap 2: Vastzetten

Vervolgens bevestig je de drie horizontale planken aan de achterzijde. Let er wel op dat de horizontale planken niet even breed zijn als je nieuwe houten wand.

DIY hout interieur

Stap 3: Meten is weten

Nu is het tijd om te meten. Hoe hoog is de onderste horizontale plank bevestigd, en hoe hoog zijn de middelste en hoogste planken bevestigd? Als je dit weet, kan je namelijk op je muur aftekenen waar de verbindingshoeken geplaatst moeten worden. Aan elke kant plaats je er drie. Zorg daarom dus ook dat je de lengte van de horizontale planken weet, zodat je de ruimte tussen de verbindingshoeken kan bepalen.

Stap 4: Monteren

Als de verbindingshoeken zijn geplaatst, kan je de wand tegen de muur aanzetten. De horizontale planken aan de achterzijde zorgen er niet alleen voor dat de verticale planken op hun plek blijven, maar zijn ook bedoeld om de houten wand mee aan de muur te bevestigen. Omdat je aan de zijkanten een open ruimte over houdt, kan je de ruimtes opvullen met planken. Zo is alles mooi afgewerkt. En dat was ‘m, daar staat je nieuwe houten wand te shinen in je interieur!DIY houten wand

Hoe het ook anders kan

Is dit niet helemaal jouw ding en staat het motto ‘liever lui dan moe’ je op het lijf geschreven? Je kan de verticale houten planken natuurlijk ook direct tegen de muur aanboren. Het enige nadeel is dat je de schroeven dan wel ziet.

Ga jij zelf aan de slag met deze DIY? Vergeet ons dan vooral niet te taggen in je Instagram- of Facebookpost! Je kan ons volgen via @wooninspiratieblog.nl (Instagram) en @WooninspiratieblogNL (Facebook). We zijn benieuwd!

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *