sierlijsten zelf maken


Sierlijsten hebben een echte comeback gemaakt. Onlangs plaatsten we er al een artikel over, die je hier kunt vinden. Je kunt sierlijsten in de winkel kopen, maar het is nog leuker om ze zelf te maken. Het scheelt je best wat geld én je hebt weer een leuke woon-DIY voor als je een dag of weekend vrij bent.

Benieuwd hoe je zelf sierlijsten kunt maken? Wij leggen het je stap voor stap uit!

Sierlijsten op de muur

Michelle plaatste een tijdje geleden sierlijsten op de muur in de eethoek. “Ik was geïnspireerd door een plaatje dat ik op Pinterest tegenkwam. Prachtig vond ik het en ik besloot dat zelf ook te gaan maken.” De muur in de eethoek was nog lichtblauw, dus met twee goede lagen verf maakte ze de muur zeegroen met de matte kleur ‘Ornament’ (mengverf van Karwei). Bij Praxis kocht ze de sierlijsten. Er is veel keuze in losse ornamenten en wandlijsten, dus let goed op welke je wilt hebben en welke maat je nodig hebt.

Michelle koos voor twee houten sierlijsten met een dikte van 45mm en een lengte van 270cm, zo kon ze twee delen (140cm en 90cm) uit één sierlijst zagen. Een smallere sierlijst is trouwens ook erg mooi. Daarnaast kocht ze doorzichtige kit; “Bison kit Poly Max crystal express” en een verstekzaag setje.

Sierlijsten muur DIY: dit heb je nodig!

Wil je zelf sierlijsten maken? Dan heb je het volgende nodig:

 • Sierlijsten
 • Kit
 • Verstekzaag
 • Waterpas
 • Verf en kwasten
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Schuurpapier
sierlijsten zelf maken

Stap voor stap sierlijsten maken

 1. Ik zorgde er eerst voor dat ik de muur in de matte, zeegroene kleur verfde.
 2. Daarna keek ik waar ik de sierlijsten wilde plaatsen en schreef de duidelijke maten op een blaadje. Tip: Meet vanuit het midden van de muur waar je de lijsten wil bevestigen.
 3. Op de sierlijsten tekende ik nauwkeurig de juiste maten af (4x 140cm en 4x 90cm) en zaagde de lijsten verstek. Zo passen de hoeken uiteindelijk mooi in elkaar. Ik heb het met de hand gezaagd, maar met een elektrische zaag kan het ook. Doe dan wel echt voorzichtig!
 4. Ik schuurde de hoekjes goed bij.
 5. Ik verfde de lijsten na het zagen in dezelfde kleur als de muur.
 6. Zodra de lijsten waren opgedroogd, kitte ik de lijsten op de muur. Ik begon met de bovenste, horizontale lijst en plaatste deze op de muur met behulp van een waterpas. Ik begon zo’n 20 centimeter vanaf het plafond. Druk de lijst goed aan voordat je de twee verticale lijsten gaat plaatsen. Je kunt de lijst nog iets verplaatsen, voordat de kit echt opgedroogd is. Je hoeft het dus niet in één keer goed te bevestigen, omdat je nog kleine aanpassingen kan maken tot de kit is opgedroogd. Houd daarbij de waterpas steeds tegen de lijst. En als laatste de onderste lijst om de rechthoek compleet te maken.

Sierlijsten op de muur afstylen

Als je de sierlijsten eenmaal op de muur hebt geplaatst, kan het afstylen ervan beginnen. Om de sierlijsten een extra luxe look te geven, zou ik beginnen met verlichting. Spotjes zijn een goede optie. Plaats ze wel exact in het midden van de ruimte binnen de sierlijsten. Een staande lamp is overigens ook een prima optie. Probeer ervoor te zorgen dat de lamp dan niet alle aandacht van de mooie sierlijsten wegneemt. Ook een leuke typ: Je kunt deze zelfgemaakte ornamenten ook aan het plafond bevestigen!

Uitgelichte afbeelding: Kelli Shop


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *