Een moderne en luxe uitstraling door elektrische raamdecoratie


Je hebt lang gewerkt aan een interieur dat helemaal in balans is. Yin en Yang, Feng Shui en al dat soort zaken. Draden zijn netjes weggewerkt, en zoveel mogelijk draadloos zonder verstoring in het grote geheel. Nu die koordjes van de gordijnen nog. Wat? Zoveel tijd besteed en toch enkele details die nét niet kloppen. Dit geeft niets, het kan de beste overkomen. Hoe kun je nu weten dat je met elektrische raamdecoratie die koordjes helemaal niet meer nodig hebt?

Oh ja, je had het eigenlijk wel kunnen weten, want deze technologie bestaat al jaren en is bovendien heel betaalbaar voor de meeste huishoudens. Wij zijn er niet om te oordelen, wij zijn er om te helpen. Daarom leggen we uit wat de voordelen zijn van elektrische raamdecoratie, inclusief een aantal praktische toepassingen.

De draadloze samenleving

Het is een teken van de tijd; een prachtig strak interieur maar wel met stroomkabels naar het stopcontact. En dan ook nog van die lelijke kabels die alle kanten op kronkelen, die met een forse stekker op een stekkerblok worden aangesloten. Gelukkig zijn hiervoor diverse oplossingen. Kabelgoten frezen bijvoorbeeld, of een voorzetwand of hangend plafond waar je veel zaken netjes kunt wegwerken. Veel apparaten werken draadloos, binnen een smart home kun je ze ook zonder kabels met elkaar laten communiceren. Zo kun je ook elektrische raamdecoratie in een dergelijk huisautomatisering systeem opnemen.

Waarom elektrische raamdecoratie installeren?

Een standaard gordijn open en sluit je met de hand. Dit doen we al eeuwen zo, waarom deze traditie doorbreken? Nou, in de eerste plaats is het mogelijk dat je niet altijd zelf de gordijnen kunt openen of sluiten. Als je heerlijk ligt te slapen en je gewekt wilt worden door het zonlicht bijvoorbeeld. Of wanneer je na zonsondergang thuiskomt en niet wilt dat jouw huis er onbewoond uitziet. Met een elektrisch gordijn bepaal je precies wanneer deze opent of sluit.

Gordijnen die je niet hoeft aan te raken zullen ook minder snel vies worden, de kans op mechanische problemen is ook aanzienlijk kleiner. Je hoeft bij de keuze voor een gordijnstof dus niet een kleur te nemen die ‘minder snel vlekken vertoont’, want vette vingers zul je niet meer tegenkomen. Dit betekent minder vaak reinigen, minder slijtage en een langere levensduur. We gaan niet zover om te beweren dat je met elektrische raamdecoratie gegarandeerd geld zult besparen, maar het is toch mooi meegenomen.

Over meenemen gesproken; je hebt liever niet dat inbrekers proletarisch komen winkelen, en het raam als etalage gebruiken. Daarom laat je bij zonsondergang de gordijnen automatisch sluiten. Dit kun je instellen met een timer, of met een lichtsensor. Die tweede optie is nauwkeuriger, en houdt rekening met het werkelijke licht. Dus wanneer het overdag plotseling betrekt door een storm, ook dan kun je automatisch de gordijnen laten sluiten. En weer laten openen als het zonnetje opnieuw verschijnt. Andersom kan ook, want felle zon kan funest zijn voor het interieur. UV-straling kan huis en haard vaal maken, met elektrische raamdecoratie als zonwering houd je het interieur langer mooi.

Slimme gordijnen

Een slimme woning begint met slimme bewoners die kiezen voor moderne oplossingen voor ouderwetse problemen. Denk aan een slimme thermostaat die zelf zorgt voor een optimale temperatuur. Wanneer je de woning verlaat gaat de verwarming automatisch omlaag. ‘Geofencing’ heet dit, de woning ‘weet’ wanneer je de woning verlaat, en geeft smart home apparatuur vervolgens een signaal door en een specifiek commando. Dit vereist enige setup, maar daarna gaat het eigenlijk vanzelf. Want hoewel spelen met de dimmer van je Philips Hue lampen een leuke bezigheid kan zijn, een echte smart home voert taken uit zodat je het zelf niet meer hoeft te doen.

Dit geldt ook voor elektrische raamdecoratie. De PoweredBlinds van Somfy kun je namelijk koppelen met de slimme ‘bridge’ van hetzelfde merk, of eventueel met een andere ‘smart hub’ die ondersteuning biedt voor het standaard protocol. Je rijgt slimme apparaten aan elkaar via een centrale app, en stelt voorwaarden en condities in. Dit kan naast comfort ook de veiligheid in huis bevorderen. Stel; het rookalarm gaat midden in de nacht af. Je laat naast een hoorbaar alarm alle smartphones en tablets alarm slaan, je laat de verlichting automatisch inschakelen, en de elektrische raamdecoratie opent direct. Zo kun je snel en veilig de woning verlaten in een noodsituatie. Smart home toepassingen zijn daarmee zeker niet alleen luxe verhogende oplossingen, ze vervullen ook een praktische functie.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *