Goedkoper wonen in 2021 met deze tips


Wie wil er niet goedkoper wonen? Een goedkopere huur, goedkopere energiekosten én verzekeringen; het draagt allemaal bij aan geldbesparing. Maar waar begin je? In dit artikel vertellen wij je op welke manieren je in huis geld kunt besparen en dus goedkoper kunt wonen in 2021. 

Besparen op je energiekosten

Misschien wel de grootste kostenpost in huis: je energiekosten. Een gemiddeld Nederlands gezin betaalt €185 per maand aan energiekosten. Een flink bedrag, waar jij en ik vast andere doeleinden voor kunnen verzinnen. Maar hoe bespaar je hier op? Wij geven je een aantal handige tips, die naast goed voor de portemonnee ook goed voor het milieu zijn: 

 1. Douche korter, en als het kan de laatste minuut koud. Dit zorgt ervoor dat er veel minder warm water gebruikt wordt. Bovendien heeft het veel gezondheidsvoordelen om voor een korte periode koud te douchen. 
 2. Verlaat je een kamer? Doe de lampen daar dan uit. 
 3. Doe de verwarming een halfuur voordat je gaat slapen uit. Geen zorgen: je merkt hier weinig van, het duurt even voordat je huis afkoelt.  
 4. Maak een sopje in een teiltje als je gaat afwassen, in plaats van je kraan de hele sessie te laten lopen. 

Besparen op je meubels

Ook op je meubels kun je veel geld besparen. Het vergt misschien wat meer tijd en creativiteit, maar het bedrag dat je hiermee bespaart is het helemaal waard. Bovendien zijn ook deze tips niet alleen goed voor geldbesparing, maar ook voor het klimaat: 

 1. Shop je meubels tweedehands. Kijk in kringlopen of websites als Marktplaats en zoek naar het meubelstuk dat jij graag wil. Wedden dat je het voor veel minder dan de nieuwprijs kunt vinden? 
 2. Ben je toe aan nieuwe meubels? Kijk eerst of je ze kunt vermaken of veranderen, door een likje verf bijvoorbeeld. Dit is veel goedkoper dan meteen een nieuw meubelstuk kopen en voor veel mensen een leuke bezigheid. 
 3. Loop de avond voor de grofvuil ophaaldag een rondje door je buurt. Mensen doen soms prachtige, nieuwe meubels weg die jij een tweede leven kunt geven. En is het niets voor jou? Dan kun je het verkopen. 

Besparen op je boodschappen

Met een beetje planning en creativiteit kun je een hoop geld op je boodschappen besparen, zónder dat je minder lekker eet. Kijk maar naar deze tips: 

 1. Kijk in actiefolders waar jouw favoriete A-merk product in de aanbieding is, deze zijn (bijna) altijd wel ergens in de aanbieding. Zo hoef je nooit de volle prijs te betalen voor je product. 
 2. Koop je groente en fruit bij de groenteboer of bij de groentekraam op de markt. Goedkoper én je support je lokale groenteboer. 
 3. Kook altijd meer dan je nodig hebt en vries dit vervolgens in. Wanneer je dan een keer haast hebt of geld wil besparen, kun je zo’n maaltijd opwarmen. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld aan boodschappen uitgeeft. 
 4. Doe nooit boodschappen met honger: dit zorgt ervoor dat je veel onnodige (vaak ongezonde) dingen koopt die je niet nodig hebt. Scheelt geld, en is ook beter voor je gezondheid. 

Besparen op je schoonmaakkosten

Besparen op je schoonmaakkosten? Yes, dat kan! Wij hebben de volgende tips voor je: 

 1. Maak je schoonmaakmiddelen zelf. Dit is veel eenvoudiger dan je denkt en ook nog eens heel duurzaam. 
 2. Probeer je huis zelf schoon te maken, als je hier tijd voor hebt. Een schoonmaker is heel fijn en luxe, maar niet altijd nodig. 
 3. Ook hier geldt: check of je favoriete schoonmaakmiddel ergens in de aanbieding is. Is dit het geval, sla dan een grote hoeveelheid van het middel in. Het zijn lang houdbare producten, dus een tijdje opslaan kan geen kwaad. 

Besparen op je verzekeringen

Tot slot kun je veel geld op je verzekeringen besparen. Hoe? Wij vertellen je het hieronder in een aantal tips. 

 1. Bekijk welke verzekering je écht nodig hebt. Een zorgverzekering en eventuele autoverzekering is in Nederland verplicht, daarnaast kan een inboedel-, opstal- en reisverzekering handig zijn. Bij alle andere verzekeringen moet je jezelf afvragen of je ze echt nodig hebt, zo voorkom je dat je onnodig geld betaalt.  
 2. Het is belangrijk dat je elk jaar alle verzekeringen vergelijkt. De verzekering die vorig jaar de voordeligste voor jou was, hoeft dat dit jaar niet te zijn. 
 3. Kijk niet naar de premiekorting die je aangeboden wordt. Verzekeraars proberen je op die manier ook een andere verzekering bij hen aan te laten sluiten, maar dit is niet altijd voordelig voor jou. 
 4. Verzeker niet meer dan je nodig hebt. Stel: je hebt een inboedelverzekering van een groter bedrag dan de waarde van je inboedel afgesloten. Je krijgt dan bij schade enkel de waarde van je inboedel uitbetaald, terwijl je wel voor het grotere bedrag betaald hebt. 

Geld besparen met de bespaarapp van Dyme 

Benieuwd hoe je nog meer geld kunt besparen? Met de Dyme bespaar app. krijg je eenvoudig inzicht in je financiën, doordat deze al je inkomsten en uitgaven bijhoudt. De app geeft aan waar je op kunt besparen én helpt je bij het opzeggen of wijzigen van je abonnementen en lidmaatschappen. Is er ergens een goedkopere aanbieding? Dyme regelt de overstap voor je!

Dit artikel is geschreven door Mara Giamboi


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *