Houdt je badkamer kalkvrij met een waterontharder


Hard of kalkhoudend water: de kans is groot dat ook jij daar last van hebt. En misschien wist je het nog niet, maar op de lange termijn kan het schade opleveren in huis. Die vervelende kalkresten in je badkamer zijn maar één van de verschijnselen van kalk. Voordat je de echte schade gaat ondervinden, is het tijd voor een echte oplossing: een waterontharder.

Een waterontharder verwijdert deze stof uit het leidingwater dat je woning binnenkomt. En dat heeft meer voordelen dan je misschien denkt! Lees hier wat de voordelen van een waterontharder zijn.

Allereerst: wat is. “hard water”?

Heb je geen idee wat “hard water” betekent of twijfel je of jij hier last van hebt? Wij leggen je kort uit wat dit is.

Het leidingwater in Nederland is niet overal hetzelfde. Eén stof die er door het waterleidingbedrijf niet wordt uitgefilterd voordat het jouw woning bereikt, is kalk. Deze verbinding verandert het karakter van het water, met een reeks negatieve gevolgen voor je huishouden. Water met een grote hoeveelheid opgelost kalk noemen we hard water. Het tegenovergestelde, leidingwater met weinig kalk erin, wordt zacht water genoemd.

Hoe werkt een waterontharder?

Nu je eenmaal weet wat hard water is, is het tijd voor een oplossing. Zeker als je dat geschrob in de badkamer nu echt zat begint te worden. Een waterontharder verandert het harde (kalkhoudende) water dat je woning binnenkomt in zacht (kalkarm) water. Dat doet het apparaat door middel van een filter met een ionenwisselaar. Het kalk wordt in dit filter uitgeruild voor onthardingszout, een onschadelijke verbinding. Het kalk blijft in het filter van de waterontharder achter en wordt daar periodiek uit verwijderd.

Waterontharder kopen: wanneer is het een goed idee?

Hard water zorgt voor veel overlast in huis – maar wat dan precies? Dit zijn de meest voorkomende aanwijzingen voor hard water.

1. Constant kalkaanslag in sanitaire ruimtes of op je ramen

Hard water veroorzaakt lelijke, witte kringen op je badkamertegels, doucheruiten en ramen. Op die kalkaanslag blijft ander vuil vastzitten. Het schoonmaken van deze vervelende en onhygiënische kalkplakkaten vereist heel veel schrobwerk, of de inzet van schadelijke chemicaliën.

2. Een droge, rode of geïrriteerde huid na het douchen

Ook is kalk niet goed voor je huid en wasgoed. Je huid droogt uit, wordt rood en je voelt stug aan. Dit komt omdat kalk de natuurlijke beschermlaag van je lichaam weghaalt. Het resultaat is jeuk, pijn en eczeem. Ook je wasgoed gaat langzaam maar zeker stuk – het gaat pluizen, de vezels ontrafelen, en het voelt onaangenaam hard en ruw aan.

3. Als je witgoed al eens kapot is gegaan door kalkaanslag

Door de kalkaanslag raken de verwarmingselementen van je witgoedapparaten geïsoleerd, waardoor ze een veel lager rendement krijgen en bovendien veel eerder stuk gaan. Een waterontharder bespaart je dus stroomkosten én het voortijdig vervangen van je witgoed.

Dat zijn allemaal goede tekenen dat een waterontharder nuttig is. Je kan online opzoeken hoe hard het leidingwater in jouw regio is. Is het gemiddeld hard tot erg hard, dat profiteer je absoluut van een waterontharder.

De voordelen van een waterontharder

Er zijn meer voordelen aan het ontharden van je water verbonden, dan veel mensen denken.

  • Financieel is het interessant om een waterontharder te kopen, omdat je witgoed veel langer meegaat. Dat geldt voor elk apparaat met een verwarmingselement dat in contact komt met water: wasmachines, drogers, vaatwassers, en zelfs koffiezetapparaten.
  • Schoonmaken wordt veel makkelijker. De tegels van je sanitaire ruimtes blijven glanzend en prachtig. Je ruiten zijn doorzichtig, waardoor je geen straaltje zonlicht mist. En ook je auto glanst als nooit tevoren.
  • Je wasgoed is heerlijk zacht, en je favoriete kleding gaat veel langer mee. Dit omdat de kalk niet langer de natuurlijke vetzuren uit de kleding neutraliseert.
  • En tenslotte is zacht water veel beter voor je huid en haar. Je huid voelt zacht en soepel aan, en je huid krijgt een natuurlijke tint. Je hebt niet langer last van irritaties of pijn. En ook je haar ziet er fantastisch uit en voelt zacht aan.

Een waterontharder kopen

Er zijn veel verschillende types en prijsklassen waterontharder. Sommige hebben een extra groot waterreservoir, zelfreinigende eigenschappen, of verwaarloosbaar energieverbruik. Maar elke waterontharder verbetert de kwaliteit van het leidingwater in je huis sterk. Kijk online naar de verschillende modellen die er in de handel zijn, en denk na of dit een goede investering voor jou is.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *