Zonnepanelen installatie


Ik heb niet één product gezien wat in de afgelopen jaren zo populair is geworden – én gebleven. Buiten zonnepanelen om. Want man, wat zijn zonnepanelen ineens hip and happening. Natuurlijk heb ik er in de afgelopen weken veel over gelezen en het werd tijd dat we er hier ook eens wat aandacht aan zouden besteden. En niet zomaar, we geven je tips om na te gaan of zonnepanelen ook interessant zijn voor jou!

Zonnepanelen aanschaffen: een flinke investering

Allereerst wil ik je waarschuwen dat geld lenen altijd geld kost. Ook als je een duurzaamheidslening kunt afsluiten. En ook als je zonnepanelen wil leasen. Investeer daarom altijd alleen in geld dat je kunt missen.

Als je flink hebt gespaard, is het erg interessant om een blik te werpen op zonnepanelen. Met zonnepanelen zet je zon namelijk om in energie. Vandaar dus ook de naam zonne-energie. En met die energie kun jij de verwarming aanzetten, tv kijken of je eten opwarmen. Omdat je zelf stroom opwekt, hoef je minder tot mogelijk zelfs geen stroom meer in te kopen bij je energieleverancier.

Hoeveel leveren zonnepanelen mij op?

Voor veel mensen dé hamvraag: wat gaat een zonnepanelen installatie mij opleveren? Het rendement van je zonnepanelen bepaalt immers of jouw zonnepanelen installatie echt de moeite waard is. De opbrengst hangt altijd van enkele factoren af. Denk aan:

  • De kwaliteit van je zonnepanelen
  • Het weer/aantal zonuren
  • Vuil op de panelen
  • De leeftijd van je zonnepanelen
  • Plaatsing (zuid-oost, op het westen of toch noord?)

Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst in kWh

Wil je het vermogen van jouw zonnepanelen installatie bereken? Dan kun je de formule hierboven toepassen. Het aantal Wattpiek kun je eenvoudig berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel.

De instralingsfactor is in Nederland, over het algemeen 85%. Stel dat je een zonnepaneel hebt met een Wattpiek van 325Wp en een instralingsfactor van 0,85, dan kom je uit op een totaal vermogen van 276 kWh.

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.400kW per jaar. Als je jouw verbruik volledig zelf wil opwekken, heb je 13 zonnepanelen nodig om dit verbruik te genereren middels zonne-energie.

Wanneer is een zonnepanelen installatie echt interessant?

Zonnepanelen kosten geld. En niet zo’n klein beetje ook. Voor een zonnepanelen installatie van 10 stuks betaal je ongeveer €4.700. Een zonnepaneel gaat 25 jaar mee, de omvormer in de meterkast zo’n 12 tot 13 jaar. Als je deze vervangt, ben je nog eens €1.000 kwijt. Voor 10 zonnepanelen betaal je dus – afgerond naar boven – €6.000.

Stel dat je 10 zonnepanelen van 325Wp per zonnepaneel aanschaft. Dan is je totale opbrengst per jaar 3312kW per jaar. Per Kw betaal je in Nederland gemiddeld 22 cent. Met de zonnepanelen installatie bespaar je jaarlijks €728,64 op je totale energierekening doordat je je eigen energie hebt opgewekt.

Besparen klinkt goed, toch?! Maar let op. Voor jouw installatie heb je €6.000 geïnvesteerd. De terugverdientijd op jouw zonnepanelen is iets langer dan 8 jaar (8,23 jaar). Een zonnepanelen installatie is dus echt alleen relevant als je verwacht nog 8 jaar in jouw woning te blijven wonen. Ben je van plan om binnen nu en een paar jaar te verhuizen? Dan is het niet verstandig om flink te investeren. Zonnepanelen zorgen er overigens wel voor dat jouw woning meer waard wordt. Dus mocht je plots willen verhuizen, dan is die investering niet voor niets geweest.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *