Kies voor zonwering die voor ieder jaargetijde geschikt kan zijn


De term ‘zonwering’ is eigenlijk te beperkt voor de mogelijkheden die dit soort producten bieden. Ook ‘raamdecoratie’ is niet volledig, naast de decoratieve waarde zijn er ook praktische redenen om bijvoorbeeld gordijnen op te hangen. In de winter is er minder zon, en koester je iedere minuut met natuurlijk licht. Dan wil je niet de rolluiken sluiten. Ieder seizoen de raamdecoratie wisselen is ook geen praktische oplossing. Kies daarom voor zonwering die voor ieder jaargetijde geschikt is, niet alleen voor in de zomer.

Oplossingen voor binnen en buiten

Over het algemeen genomen spreken we van zonwering wanneer het product aan de buitenzijde van de woning wordt bevestigd, en van raamdecoratie wanneer het product aan de binnenzijde wordt geplaatst. In praktijk kan een oplossing binnen ook zonwerend zijn, en producten voor buiten kunnen naast licht reguleren bijvoorbeeld ook bijdragen aan woningisolatie in de winter. Er is dus een overlap in functionaliteit, houd hier bij het maken van de uiteindelijke keuze rekening mee.

Wat doet zonwering eigenlijk?

De zon straalt warmte uit, in de zomer kan deze hitte teveel worden. Daarom maken we gebruik van zonneschermen, luifels of rolluiken. Naast warmte kan UV-licht ook schadelijk zijn voor het interieur. Gordijnen of meubilair kunnen vaal worden wanneer er vaak zonlicht op staat. Bij een zonnescherm dat diep uitklapt kun je heerlijk beschut buiten op het terras zitten. Ook heeft zonwering, en dan met name raamdecoratie binnenshuis, een decoratieve waarde. Je maakt er de ramen en daarmee de woning helemaal mee af.

Zonwering in de winter

De hoeveelheid zonlicht in de winter is beperkt, toch kan ook in dit jaargetijde fel licht vervelend zijn. Zeker op de tijdstippen wanneer de zon laag staat, en je probeert televisie te kijken, om maar een voorbeeld te noemen. Een uitklapscherm is minder geschikt tijdens hevige sneeuwval, dan zal een rolluik voordeel bieden. Dit geldt overigens ook voor hevige wind, dit kan een scherm of luifel compleet van de gevel trekken. Hoewel je dus zonwering voor buiten zeker in de winter kunt gebruiken, moet je rekening houden met de verschillende weersomstandigheden. Er zijn diverse voordelen te benoemen wanneer je kiest voor multifunctionele zonwering, denk aan:

  • Optimale controle over invallend licht.
  • Verhoogde privacy, je kunt op ieder moment de zonwering openen of sluiten.
  • Verhoogde energieprestaties, in de winter kunnen rolluiken of gesloten gordijnen bijdragen aan woningisolatie.
  • Wanneer je kiest voor een oplossing die het gehele jaar inzetbaar is, dan zul je ook kiezen voor kwaliteit. Je beschikt dan over een duurzame oplossing waar je lang van zult genieten.

Hoe ga je om met het weer?

In een land waar de weersvoorspelling vaak niet klopt, is het lastig om te bepalen of het scherm buiten veilig uitgeklapt kan worden. Wanneer je beschikt over elektrische zonwering zoals Somfy deze levert, dan kun je snel inspelen op het weer. Met een rolluik motor kun je jouw zonwering automatiseren. Toch biedt een druk op de knop niet altijd uitkomst, bijvoorbeeld wanneer je niet thuis bent om het scherm in te klappen. Met een app en een smartphone kun je overal en altijd de zonwering inklappen of uitklappen, zelfs wanneer je aan de andere kant van de wereld bent. Het kan nog eenvoudiger door een windsensor te plaatsen. Bij harde wind laat je het zonnescherm vanzelf inschuiven, je hoeft dan zelf geen actie te ondernemen. Wanneer je raamdecoratie als zonwering wilt inzetten kun je hiervoor een lichtsensor gebruiken. Dit werkt veel nauwkeuriger dan een timer die geen rekening houdt met de werkelijke situatie.

Binnen en buiten in balans

Er zijn veel opties, omdat er ook veel afwijkende situaties en wensen zijn. Bij het maken van de juiste keuze zul je daarom niet alleen kijken naar één raam, maar naar het volledige huis. De positie van de zon verschilt op ieder tijdstip, daarmee is zonwering van toepassing op de gehele woning. Denk aan de voorzijde en achterzijde van de woning, boven en beneden. Zeker wanneer je met huisautomatisering aan de slag gaat, is het verstandig om de losse elementen op elkaar af te stemmen. Houd ook rekening met de beste oplossing voor binnen en voor buiten. De functionaliteit van zonwering en raamdecoratie kan op elkaar worden afgestemd. Waar de toepassingsmogelijkheden van het ene product ophouden, kan het andere product deze aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan een zonnescherm die een deel van het licht tegenhoudt, in combinatie met halftransparante gordijnen. Individueel houden ze zonlicht tegen zonder de ruimte te verduisteren, samen kun je het donkerder maken in huis. Dit kan ook in de winter van toepassing komen, bijvoorbeeld om de privacy te verhogen als de verlichting in huis op een vroeger tijdstip wordt ingeschakeld in de winter.

Een investering in zonwering kan het hele jaar door voordeel bieden. Profiteer van de mogelijkheden van zonwering en raamdecoratie in ieder jaargetijde.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *