Natuurleien leisteen


Natuurleien zijn leien die uit de natuur worden gewonnen. In feite is een lei gewoon een dun stuk natuursteen wat voor een ouderwets uiterlijk kan zorgen. Het gebruik van natuurleien zie je vaak bij wat oudere kerken. Dakpannen staan bij dergelijke gebouwen niet goed vanwege het oude karakter. Daarom worden vaak leien gebruikt. Echter worden leien tegenwoordig ook wel voor nieuwe woningen gebruikt. De woning krijgt daardoor een wat ouder karakter en ziet er soms wat luxer uit.

Natuurleien daken

De populariteit van leien daken ligt zo rond 1900. In die jaren werd leisteen veelvuldig gebruikt daar arbeid in die dagen goedkoop was, dakpannen relatief duur waren en de leistenen eenvoudig te winnen waren. Door de natuurlijke herkomst beschikt leisteen over veel positieve eigenschappen. De twee kenmerkende zijn het natuurlijke karakter en de hoge levensduur.

Natuurleien leisteen

Leisteen

Voor de vervaardiging van leien dakbedekking worden talloze soorten leisteen gebruikt. Voornamelijk wordt er gelet op de kleur. Als je rode dakbedekking wilt dan wordt er rood leisteen gebruikt, als je bruine dakbedekking wilt dan wordt er bruin leisteen gebruikt, enzovoorts. Ook is er nog bonte lei waardoor je allerlei verschillende kleuren krijgt.

De levensduur

Helaas hebben leien geen onbeperkte levensduur, maar gaan ze wel zeer lang mee. De exacte levensduur hangt van veel factoren af, maar niet zelden gaat leisteen honderd jaar mee. Uiteraard is er ook goedkope leisteen dat wat minder sterk is, minder kost en minder lang mee gaat. Omdat niemand honderd jaar in dezelfde woning blijft wonen, is het vaak aantrekkelijker om goedkopere leisteen te laten leggen. De volgende eigenaar moet dan maar weer zien hoe hij het dak vervangt. Hiervoor kun je een dakdekker zoals Dakdekkerseindhoven.nl inschakelen. Overigens gaan reguliere dakpannen vaak een jaar of vijftig mee, maar goede dakpannen kunnen ook wel honderd jaar meegaan. De lange levensduur is op zichzelf dus niet direct een punt om ofwel voor leien ofwel voor dakpannen te kiezen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *