Tips voor het schoonmaken van je stoffen bank


U kunt gemakkelijk rolgordijnen op maat maken als u de volgende stappen volgt:

Stap 1: Analyseer de omgeving van het raam

Het komt vaak voor dat mensen vergeten dat er een obstructie in de weg staat van het rolgordijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een handvat van het raam. Daarom is het belangrijk dat u eerst goed de ruimte onderzoekt voordat u verder gaat.

Stap 2: kies de vorm van de montage

Er zijn 3 verschillende manieren waarop u een rolgordijn kunt monteren.

  1. In de dag (in het kozijn)
  2. Op de muur boven het kozijn
  3. Tegen het plafond

Wilt u nog wat licht naar binnen laten?

Dan kiest u voor de eerste manier. Als u de rolgordijn in het kozijn monteert, schijnt er namelijk nog licht naar binnen langs de kieren van het rolgordijn en is het dus niet geheel donker in de kamer als u de rolgordijn zakt. Zelfs als u voor verduisterende rolgordijnen kiest blijft het nog een beetje licht in uw kamer als u voor deze vorm van montage kiest.

Wilt u uw kamer volledig verduisteren met een rolgordijn?

Dan kiest u voor optie 2 of 3: het rolgordijn iets verder van het kozijn monteren. U moet dan natuurlijk wel voor een verduisterend rolgordijn kiezen en niet voor een transparant of lichtdoorlatend rolgordijn.

Stap 3: het meten van de breedte van uw kozijn

In het kozijn

Meet de breedte van het kozijn met 5 mm speling zodat u gemakkelijk de beugels kunt monteren.

Boven het kozijn/tegen het plafond

U kunt meteen de beugels plaatsen en daarna de breedte van het kozijn meten, inclusief de beugels. U hoeft dus geen rekening te houden met de 5 millimeter speling.

Stap 4: Bepaal de zijde van de ketting en bevestig de beugels

Bekijk eerst of er geen objecten in de weg zitten aan de zijde dat u de ketting wilt plaatsen. U moet namelijk goed bij de ketting kunnen komen om zo comfortabel mogelijk de rolgordijn in gebruik te kunnen nemen. Na uw keuze van de bedieningszijde, bevestigt u de beugel voor de ketting; meestal een zeshoek, gleuf of uitstekende pin.

Stap 5: plaats de steunen

Voordat u de steunen kunt plaatsen, dient u eerst de boorgaten te markeren van waar u de eerste steun plaatst. Hierna dient u de pluggen te plaatsen en dient u de eerste steun voor een gedeelte vast te schroeven. Bepaal vervolgens met de rolstok de plaats van de tweede steun en zorg ervoor dat die geheel in lijn is met de eerste. Schroef vervolgens beide steunen volledig vast.

In het kozijn

Gebruik een dunne houtboor om de gaten voor te boren.

Boven het kozijn/op het plafond

Gebruik een steenboor of betonboor om de gaten te boren.

Als u de steunen tegen het plafond plaatst kunt u met een winkelhaak het midden van het plafond markeren en de afstand naar links en rechts meten.

Stap 6: Kort de rolstok en onderlat in

Trek als eerste van de totale breedte van het kozijn, de dikte van de twee steunen af. Deze zijn bij elkaar ongeveer 8 millimeter.

Van de totale breedte moet u de dikte van de twee steunen aftrekken; ongeveer 4 millimeter per stuk, dus 8 millimeter. De breedte die u over hebt, tekent u af op de rolstok, waarna u de rest afzaagt met een ijzerzaag. De onderlat die bijgeleverd is, kunt u nu in de overgebleven rolstok steken. Nu kunt u gemakkelijk de onderlat afzagen en even lang maken als de rolstok.

Stap 7: Gordijnstof inkorten

U kunt de onderlat gebruiken om de breedte van de gordijnstof die u nodig heeft af te meten. U kunt de stof met een stofschaar afknippen of een stanlymes afsnijden. Houd er rekening mee dat u niet teveel afknipt of afsnijdt.

Stap 8: Gordijnstof plaatsen aan de rolstok

Op de rolstok zit een beschermvel op een plakstrook waar u het gordijnstof op kunt plaatsen. Houd een gedeelte van 5 centimeter over van het gordijnstof en vouw het scherp langs de rolstok. Bekijk goed hoe het kettingsmechanisme draait en hoe het gordijnstof moet afrollen van de rolstok. Rol vervolgens het gordijnstof voor tweederde strak om de rolstok geen zodat het er niet scheef afrolt. Steek hierna de onderlat in de opening en hang het rolgordijn op.

Stap 9: Hang het rolgordijn op

Steek eerst het gedeelte van de rolstok met de ketting eraan vast, in de steun. Daarna steekt u het andere gedeelte in de andere steun. Test of hij het doet en hij netjes naar beneden rolt. Geniet van uw rolgordijn op maat!

Vindt het u het toch te lastig om uw eigen rolgordijnen op maat te maken? U kunt gemakkelijk en voordelig uw rolgordijnen op maat bestellen.

Als u een rolgordijn op maat bestelt, zorg er dan wel altijd voor dat de afmetingen van het rolgordijn iets langer en breder zijn dan de afmetingen van uw kozijn.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *