Slaapkamer inrichten


Ik heb er ooit eens wat over gelezen. “Feng Shui”. Het klinkt meer als een nummer 11 op de lijst van de plaatselijke Chinees dan op een techniek om je slaapkamer in te richten, om eerlijk te zijn. Helaas is niets minder waar. Er schuilt heel wat achter “Feng Shui”. Beter slapen, meer rust en toch een stijlvolle slaapkamer inrichten wordt vanaf nu kinderspel. Ik leg je namelijk – op een makkelijke(!) manier – uit wat Feng Shui is.

First: Wat is Feng Shui?!

Feng Shui is een filosofie die gebaseerd is op energiestromen. Feng Shui betekent letterlijk “wind en water” en is gebaseerd op de balans tussen Yin en Yang. Yin is massief en onbeweeglijk, Yang is juist licht en actief.

Volgens Feng Shui is alles verbonden door energiestromen. Voor een juiste doorstroming van positieve energieën is een balans tussen Yin en Yang nodig. Feng Shui is het in balans brengen van de energie. Dus energie terugbrengen op plekken waar een energietekort is, zodat de negatieve energie in positieve energie wordt omgezet.

Je slaapkamer inrichten volgens de Feng Shui filosofie: 8 tips!

Nu je – hopelijk – door hebt gekregen waar Feng Shui voor staat, is het tijd om je slaapkamer in te richten. Klaar om vanaf nu altijd als een roos in slaap te vallen?! Ik ook. Dus laten we beginnen met de tips.

1. De functie van de ruimte

Je slaapkamer is er om te slapen. Niet om tv te kijken, te werken, spelletjes te spelen of muziek te luisteren. Het afscheiden van het leefgedeelte en slaapgedeelte is ontzettend belangrijk voor je lichaam en geest. Denk maar na: na een hele zondag op bed te liggen en te Netflixen kom je die avond waarschijnlijk een stuk moeilijker in slaap. Houdt de slaapkamer en woonkamer dus echt gescheiden van elkaar, zodat je kunt ontspannen in de slaapkamer.

2. Hier plaats je je bed

Feng Shui heeft te maken met ons instinct. Om lekker te kunnen slapen, wil je je veilig en op je gemak voelen. Als je gespannen bent, is in slaap komen een stuk lastiger. Van nature voelen we ons blijkbaar een stuk veiliger als we de opening naar onze slaapkamer in de gaten kunnen houden. Dit komt terug uit de tijd dat we jaagden. Je denkt misschien: wat gek?! Maar het werkt echt! Het onbewuste speelt hier een belangrijke rol.

Dan denk je misschien: Mijn bed moet recht tegenover de deur. Het liefst plaats je je bed schuin tegenover de deur, zodat je niet direct kwetsbaar bent, maar toch zicht hebt op de deur. Klinkt misschien raar, maar voor veel mensen werkt het!

Lees ook: 5 x Slaapkamers om bij weg te dromen

Nog een tip: plaats je (tweepersoons)bed niet met een van de zijkanten tegen de muur. Zorg dat je aan beide kanten kan instappen. En zorg ook voor gelijkenissen, zoals dezelfde nachtkastjes of accessoires.

3. Een opgeruimde ruimte

Rotzooi blokkeert je chi’s (energiestromen) en zorgt daarbij voor een slechte doorstroom van positieve energie. Spullen die je niet nodig hebt om te slapen (en dat zijn er nog al veel) hoeven dus niet terug gevonden te worden in je slaapkamer. Kleding, sportspullen, tijdschriften, borden, bekers, foto’s, een muziek installatie..

4. Bureau op je slaapkamer? Nee!

Een verlengde van tip 3: plaats geen bureau in je slaapkamer. Je slaapkamer is geen plek om te werken of te studeren. Dus ook geen studieboeken, rekenmachines, opladers.. We hebben altijd de eettafel nog.

Slaapkamer inrichten
Foto via Willow Maurice

5. Apparaten are out!

Geen tv, geen telefoon, tablet, e-reader.. Gewoon terug naar de ouderwetse wekker. Elektronische apparaten zorgen namelijk voor bepaalde stromingen, signalen, elektrische golven (en niet te vergeten, het blauwe licht) wat onze nachtrust behoorlijk kan verstoren. Lukt het echt niet om apparaten uit je slaapkamer te houden? Trek dan zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact voor je gaat slapen.

6. Een lichtplan in je slaapkamer

Volgens de Feng Shui leer wil je geen felle lampen in je slaapkamer hebben. Kies er daarom voor om te werken met zachte verlichting. En het liefst ook meerdere lichtpunten in plaats van één lamp. Spotjes zijn daar perfect voor. Of wandlampen, een sfeerlamp, nachtlampjes etc. Het liefst hang je geen lamp boven je bed en al helemaal niet richting het hoofdeinde.

Werkt Feng Shui echt?

Die vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden. Want wat voor de ene persoon goed werkt, werkt voor de andere persoon heel wat minder.. Het is echt proberen en kijken wat voor jou werkt. Nu lijkt het hebben van zo min mogelijk apparaten (inclusief telefoon) me een prima zet richting een betere nachtrust.

Wat denk jij? Zou Feng Shui werken voor jou of geloof je de filosofie rondom energiestromen niet zo zeer? Ik ben benieuwd!

Bron uitgelichte afbeelding: Smulders Textiel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *