Wat voor type printer heb jij thuis nodig?


Ben je op zoek naar een printer voor thuis, omdat je bijvoorbeeld thuis werkt? Dan zijn er verschillende soorten printers waaruit je kunt kiezen. Dat kan mogelijk verwarrend zijn. Daarom lichten we de voordelen en nadelen van verschillende soorten printers toe voor je, zodat jij kunt bepalen wat voor type printer jij thuis nodig hebt. Zo maak je hopelijk geen miskoop!

Inkjet printer

Een inkjet printer spuit kleine druppeltjes inkt in een bepaald patroon op een pagina en kan op die manier een mooi resultaat op hoge resolutie bieden. Wil je goede kleurenafdrukken kunnen maken en foto’s printen, dan is een inkjet printer de beste keuze. Ook als je relatief weinig print is een inkjet printer een goede keuze. Ze zijn goedkoper in aanschaf dan laserprinters en verbruiken ook minder stroom. Wel verbruiken ze dure inkt en moeten de inktcartridges relatief vaak vervangen worden. Ook is een inkjet printer niet heel snel met afdrukken, hoewel dat wel sterk per model kan verschillen.

All-in-one wifi printer

Wil je ook kunnen scannen en kopiëren, dan kun je voor een all-in-one inkjet printer gaan. Een fijne bijkomstigheid van all-in-one printers, is dat ze vaak ook van de wifi gebruik kunnen maken. Dit stelt je in staat om print- en scanopdrachten naar de printer te versturen zonder dat het apparaat waarvan je die opdracht stuurt met een kabel verbonden hoeft te zijn met de printer. Dat maakt printen een stuk flexibeler.

Laserprinter

Print je thuis veel, bijvoorbeeld omdat je leraar of zzp’er bent? Dan kan een laserprinter van pas komen. Deze zijn snel en efficiënt. De meeste modellen laserprinters printen meer dan 25 zwart-wit pagina’s per minuut. Eén printje kost dan slecht 2,4 seconden, wat een stuk sneller is dan bij een inkjet printer. Een laserprinter gebruikt geen inkt, maar is een toner printer. Dat is een poeder dat op de pagina gesmolten wordt. Hierdoor verbruikt een laserprinter wel relatief veel elektriciteit. Toner is goedkoper dan inkt en droogt ook niet op, maar is minder geschikt voor kleurenafdrukken. De resolutie van afdrukken van een laserprinter is relatief laag.

Zwart-wit printer

Wil je eigenlijk alleen maar op z’n tijd wat tekst kunnen afdrukken? Dan is een eenvoudige zwart-wit printer mogelijk voldoende voor je. Dit zijn printers zonder franje. Erg snel of indrukwekkend zijn ze vaak niet, en ze voorzien vooral in een basisbehoefte. Wil je voornamelijk zwart-wit afdrukken, maar ga je dat in grote mate doen, dan kun je zoals je hierboven hebt kunnen lezen beter voor een laserprinter kiezen.

Hopelijk hebben we je hiermee op het spoor van de juiste printer kunnen zetten. Dan heb je nog steeds de keuze uit verschillende modellen van verschillende fabrikanten. Let bij het vergelijken op zaken als de prijzen van de bijhorende inktcartridges, de afdruksnelheid en – niet onbelangrijk – de omvang van het apparaat. Sommige printers zijn echte bakbeesten, en als je daar geen ruimte voor hebt is het lastig als je met een apparaat opgescheept zit dat eigenlijk te groot is.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *