Zelf een tuintafel van hout maken in 3 stappen


Het lijkt alsof we massaal op de proef gesteld worden met het weer. Inmiddels gaan we alweer richting de maand juni en nog steeds staan er regenwolkjes in mijn weer-app. Maar dat mag de pret rondom de voorbereiding van het tuinseizoen natuurlijk niet drukken! Om de voorbereidingen te beginnen, delen we vandaag een leuke DIY om zelf je nieuwe tuintafel te maken. Zodat je straks aan je zelfgemaakte tafel kunt genieten van een BBQ of juist je drankjes kunt serveren op je nieuwe salontafel.

Wat heb je nodig?

Om het makkelijk te houden, maken we een tuintafel van hout. Dit materiaal is het makkelijkst om te bewerken en gaat – zolang je het goed behandeld – ook jaren mee. Dit heb je nodig:

  • Een eigen ontwerp of een ontwerp van internet, zoals deze;
  • Goed, stevig hout voor zowel het tafelblad als de tafelpoten. Je kunt kiezen voor douglas hout, steigerhout, maar eiken hout is natuurlijk ook goed. Het gaat er echt om welke uitstraling jij aan je nieuwe tafel wil geven;
  • Schroeven en bouten;
  • Elektrische schroevendraaiers en eventueel bitsets;
  • Schuurpapier of een schuurbandmachine;
  • Aftekenmateriaal, zoals een potloodje;
  • Een rolmaat;
  • Een goede, professionele zaag;
  • Beits en een kwast om de houten planken te behandelen;

Heb je zelf al een zaag in huis? Top! Heb je die nog niet? Dan kan het de moeite waard zijn om zelf een goede zaag aan te schaffen. Met een professionele invalzaag kun je bijvoorbeeld zelf een vuurtafel maken. Met een invalzaag kun je midden in een plaat of plank een zaagsnede maken. Heb je bijvoorbeeld een losse inbouwbrander gekocht en wil je zelf je vuurtafel maken? Een goede invalzaag is je beste vriend.

Wat veel mensen tegenwoordig doen is het huren van een zaagtafel. Hiermee zaag je planken in een handomdraai recht (en dus waterpas). Daar kun je pas echt op bouwen. Kost je vrijwel niets, maar is echt de moeite waard. Je kunt natuurlijk ook zelf een zaagtafel aanschaffen. Dan kun je naast een tuintafel ook andere meubels zelf maken. Zo bespaar je extra veel geld op je nieuwe meubels!

Zo maak jij je nieuwe, houten tuintafel

Afhankelijk van het ontwerp dat je in gedachten hebt/opgezocht hebt op internet begin je bij het blad. Zaag de verschillende planken op dezelfde lengte. Dit kun je doen door alles af te tekenen, maar je kunt de planken ook samen binden, zodat ze allen precies dezelfde lengte hebben. Schuur de planken nog iets op, zodat alles mooi glad is. Dit doe je ook voor de poten van de tafel. In de bouwmarkt kun je kant-en-klare tafelpoten kopen, maar leuker is het om ze zelf te maken.

steigerhout-bouwtekeningen.nl

Leg de planken met de goede kant naar beneden op een afgedekte vloer en plaats op alle planken markeerpunten, op dezelfde hoogte. Dit is de plek waar je de planken door middel van een latje aan beide uiteinden aan elkaar verbindt. Door middel van hoeksteunen kun je vervolgens de tafelpoten aan het tafelblad monteren.

Lees ook: Hier plaats je een stopcontact in de badkamer

Belangrijk: zet het hout in de beits

Je tuintafel gaat heel wat te verduren krijgen. Regen, wind, maar ook drankjes die per ongeluk omvallen. Je wil natuurlijk dat je zelfgemaakte tuintafel lang mee gaat. Om de tafel zo lang mogelijk mooi te houden én te beschermen tegen weersinvloeden is het aan te raden om je tafel in de beits te zetten. Dit zorgt er niet alleen voor dat je tafel mooi blijft na een flinke pletsbui, maar neemt het hout ook geen extra vocht op. Je kunt natuurlijk ook altijd kunststof plaatjes onder je tafelpoten zetten, zodat het hout geen grondwater op kan nemen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *