Gazon leggen


Ondanks dat moeder natuur ons deze week niet bepaald lekker weer voorgeschoteld heeft, is de zomer wel degelijk begonnen! Tijd om de tuin weer in te duiken (als het weer het toelaat, natuurlijk). Wil je ook een mooi en strak gazon onder je voeten als je naar buiten stapt? Dan zijn er altijd wel manieren omdat voor elkaar te krijgen. Voordat je zelf aan de slag gaat met het leggen van graszoden, hebben we nog wat tips voor je klaarstaan

Voorbereiding = key

Voorbereiding is altijd belangrijk. Alleen dan krijg je het beste resultaat. De eerste stap is om de grond goed los te maken. Dit kan alleen goed gebeuren als je het oude gazon weghaalt. Je kan beter geen kunstmest gebruiken, omdat dit snel in de bodem trekt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de wortels van je planten kunnen beschadigen. Het gebruik van organische meststof is beter dan verschroeien de wortels van je gazon.

Ondergrond geschikt maken om er een graszoden op te leggen

Het is verstandig om de ondergrond van het gazon plat te drukken en het oude gras te verwijderen. Is dit gelukt? Yeah! Dan is het namelijk tijd om de grond in de tuin te egaliseren, ofwel: het vlak maken van de grond. Je kunt het beste een plank gebruiken. Je hebt natuurlijk ook speciale apparatuur om dit te kunnen doen. Is wel even een investering.

Graszoden in je tuin plaatsen

Je krijgt het mooiste resultaat als de graszoden op elkaar aansluiten. Je begint met een rij die evenwijdig loopt aan je tuin. Vanuit die rij snijd je stukken op maat en leg je ze tegen elkaar, zonder dat de naden opvallen. Heb je de rollen uitgerold? Dan moet je ze eerst nog even aankloppen.

Heb je dit gedaan en sluiten ze mooi op elkaar aan? Dan kunnen de wortels hechten aan de ondergrond. Dit aankloppen kun je het beste doen met een schep. Een schep is heel sterk en kun je gebruiken om de rollen op hun plek aan te kloppen.

De voeding en het onderhoud van het gazon

Als het gras geplaatst is en hecht aan de ondergrond waarop je het gezaaid hebt, zie je vrijwel geen verschil meer met ander gras. Om een gazon goed te verzorgen moet je het regelmatig water geven. Zo groeit je nieuwe gazon het beste.

Wil je weten of het gazon in een goede staat is? Dan kun je naar de volgende kenmerken kijken. Is het fris en groen? Zonlicht kan namelijk zorgen voor gele plekken in je gazon. Dat is een teken dat het gazon water nodig heeft. Door het gazon ook regelmatig te maaien, krijgt het gazon meer licht en zie het gazon gezonder worden. Je kunt dit doen met een (elektrische) maaier. Vraag even aan je buurman of je die van hem mag lenen, als je er zelf geen hebt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *