Zelf meubels bouwen met deze tips


Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind veel meubels best wel “standaard”. Altijd een driezitter als bank (of eentje in een L-vorm, want: lekker handig), een rechthoekige salontafel, een IKEA kast voor het servies, rechthoekige tafel, binnendeuren van Karwei, bureau van Kwantum.. Alles. Is. Hetzelfde.

Tijdens de intelligente lockdown hebben veel handige mannen en vrouwen de armen uit de mouwen gestoken en zelf meubels en accessoires gemaakt of een upgrade gegeven. Lijkt jou dat ook wat? Lees dan snel verder.

Investeer in bouwtekeningen

Voordat je uit de losse pols een kast in elkaar wil timmeren: bouwtekeningen wil je echt hebben. En ik heb het voor je proberen op te zoeken, maar de gratis bouwtekeningen op internet zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Onduidelijk en onlogisch. Je kunt ze wel kopen, uiteraard. De ene bouwtekening is wat duurder dan de ander.

Omdat ik zelf geen meubels ga maken, maar je wel op weg wil helpen, raad ik je aan om de reviews te lezen. Die laten toch het beste zien wat mensen er echt van vinden. Zoals de review Fred bouwtekeningen van KlustoolsXL. Uitgebreid met reviews van anderen en een uiteindelijk “oordeel” van KlustoolsXL zelf.

Goed gereedschap hoeft niet duur te zijn

Oké, dus je hebt je verdiept in bouwtekeningen. Hoogstwaarschijnlijk weet je dan ook al welk gereedschap je daarvoor nodig hebt. Ik dacht altijd dat gereedschap van Bosch het enige gereedschap was waarmee je jouw klus echt tot een succes kon brengen. Tot ik gisteravond door een kennis van mij werd wakker geschud. Hij wilde het nieuwe stapelbed van zijn kids in elkaar zetten.

Trots dat hij kwam aanlopen met zijn gereedschapskit. Van de Lidl. Ja, echt waar. Blijkt echt supergoed gereedschap te zijn. En een stuk goedkoper dan de Bosch tools. Nu heb ik er niet al te veel verstand van, als ik eerlijk ben. Dus of jij de Lidl machines net zo lekker vind werken als het gereedschap uit een duurder segment, laat ik aan jou over. Maar deze tip kan nooit kwaad.

De perfecte voorbereiding (en waarom haastige spoed zelden goed is)

Als je zelf meubels gaat maken, is de kans groot dat je aan de slag gaat met hout. Dus, je gaat zaterdagochtend naar de bouwmarkt en enthousiast dat je bent wil je gelijk van start gaan. Maar wacht daarmee. Hout “leeft” namelijk. Net als bij laminaat is het echt een aanrader om het hout een dag te laten acclimatiseren. Het kan namelijk uitzetten door verschil in temperatuur. Heb je net je kast in elkaar gezet, staat de achterkant wat boller. Zonde..

Heb je nog een tip die echt niet mag ontbreken in dit lijstje? Laat het ons weten!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *